Naturligtvis vill du att dina växter ska växa och blomma så bra som möjligt och du vill att din trädgård ska förbli städad. Det är därför viktigt att beskära sina växter. För en trädgårdsmästare kan alltså sekatören inte saknas. I den här bloggen kommer vi att diskutera vilka olika typer som finns. När allt kommer omkring kan du inte använda samma sekatör för varje planta.

Dessa är de olika typerna av sekatörer:

Handbeskärningssax (för grenar upp till 24 mm)
Gren sekatör (för grenar från 25 mm)
Häcksax (för häckar)
Buxbomsax (för buxbom)
Blomsax (för grenar upp till 8 mm, t.ex. att klippa ut rosor eller klippa ut bleka blommor)
Beskärningssåg (för tjocka trädgrenar)
Om du är nyfiken på mer information om ovan nämnda beskärningssax rekommenderar vi att du läser vidare. Vi förklarar vad du använder sekatören till, vad det är för egenskaper och var du kan köpa dem. Det som också diskuteras i den här bloggen är skillnaden mellan elektrisk beskärning och manuell beskärning. Till sist förklarar vi också varför du bör rengöra, desinficera och förvara din beskärningssax.

Handbeskäraren
En av de mest använda sekatörerna i trädgården är handsaxen. Du använder den här typen med en hand och använder den för att beskära grenar som inte är för tjocka (i genomsnitt 24 mm). Denna typ finns i tre olika typer, nämligen:

Städ sekatör
Sax sekatör eller papegojnäbb
Trappsekatör

Städ sekatör
Städbeskäraren har en skäryta och en trubbig yta. Namnet på denna typ beror på det trubbiga ansiktet, som också kallas städet. Vid beskärning av plantan placerar du städet mot grenen, vilket säkerställer ett bra grepp. Grenen skärs sedan av av skärkanten. Nackdelen är att endast en sida skärs. Detta innebär att du måste använda mer kraft för att kapa grenen.

Sax sekatör eller papegojnäbb
Denna typ har två skärkanter, precis som vanliga kökssaxar. Namnet papegojnäbb kommer av att denna typ påminner om en papegojnäbb. Vid beskärning av grenen glider de två saxarna förbi varandra. Eftersom ett snitt görs från båda sidor är arbetet lättare än med en städbeskärningssax. Denna typ gör att du kan klippa mer exakt än med städbeskärningssax. Detta gör den extremt lämplig för unga, levande grenar och kvistar.

Trappsekatör
Trappbeskärningssaxen kallas även för 3- eller 4-fas beskärningssaxen. Denna typ har en trubbig yta och en skärande yta. Att arbeta med denna typ är mindre hårt för dina händer eftersom du skär en gren i 3 eller 4 faser. Särskilt om du måste göra mycket beskärning, kommer din styrka i dina händer att minska med tiden när du använder städbeskärningssaxar. Med en städbeskärningssax måste du klippa grenen i ett svep, vilket tar mer kraft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *